Wyciskarki dla gastronomii

Wyciskarki dla gastronomii
Prawie każdy z nas potrafi wycisnąć sok z cytryny widelcem, albo zblendować odrobinę malin lub truskawek. O ile jednakże chcemy odtworzyć smak, jaki dobrze kojarzymy z coraz bardziej popularnych komercyjnych stoisk z sokami i smoothie, należy zaopatrzyć się w sprzęt odpowiedniej klasy. Jak najlepiej wydać nasze pieniądze? Przede wszystkim: nie mówimy o sokowirówkach, wyciskarka do soku to w całości inne urządzenie.



Te pierwsze ucierają nożykiem, albo tarką miąższ owocu na pulpę, i odwirowują ciecz od suchego miału. Fachowa wyciskarka do soków miażdży owoc i wyciska miąższ na sitku. Takie rozwiązanie daje możliwość na wydobycie większej ilości składników odżywczych, a wiec i lepszy smak przygotowywanego napoju. Można także, w odróżnieniu od sokowirówki, wykorzystać ją do wyciskania soku z warzyw, takich jak szpinak czy jarmuż, , a dodatkowo miękkich owoców, z którymi tradycyjny sprzęt radzi sobie słabo. Dlatego także stosowanie soków wyciskanych jest zalecane przez lekarzy i dietetyków. Panie domu, mające dość uporczywego szorowania tarek i nożyków, docenią też zwyczajną konstrukcję urządzenia, pozwalającą na szybkie zmywanie. Nic zaskakującego, że profesjonaliści lubią wyciskarki od znanych nam dobrze sokowirówek.

Ile kosztują profesjonalne wyciskarki do soków? Ceny zaczynają się od ok. 1000 zł. Może się to wydawać na prawdę dużo, niemniej jednak pamiętaj, że to nie zwyczajny wydatek, lecz inwestycja. Wyciskarki mają nad sokowirówkami masowe przewagi: zużywają mniej prądu, wymagają mniej czasu przy zmywaniu, , a oprócz tego, co najistotniejsze, nie marnują składników odżywczych drogich owoców. Szczególnie, jeśli planujesz wykorzystywać je biznesowo, są inwestycją, która bardzo szybko się zwróci.

Sprawdź również informacje na stronie: profesjonalne wyciskarki do soków.